Mooi artikel in Bulkgids over hoe wij - en vele andere bedrijven - inspelen op de coronacrisis

Veel stortgoed verwerkende bedrijven en hun toeleveranciers hebben in de coronacrisis een bijzondere creativiteit aan de dag gelegd. Van de nood een deugd makend, zijn allerlei nieuwe producten en toepassingen ontwikkeld. Enkele van die bedrijven zijn Tiense Suikerraffinaderij, Christeyns, Haircap, Lampe Group, Tomra, FLIR en Brady.

In de strijd tegen het coronavirus hebben veel bedrijven hun productieprocessen omgegooid en zich aangepast aan de eisen van markt. Te denken valt bijvoorbeeld aan de productie van desinfecterende handgels en mondkapjes. Andere bedrijven hebben handige apps ontwikkeld, een koortsthermometer geïntroduceerd of veiligheidspictogrammen ter beschikking gesteld.

Desinfecterende handgels
Zo besloten heel wat Europese dochterondernemingen van de Südzucker-groep om, in de strijd tegen het coronavirus, een deel van de ethanol die in principe bestemd was voor de productie van agrobrandstoffen, te gaan gebruiken voor de vervaardiging van desinfecterende handgel. Een product dat niet meer verkrijgbaar was. “We maken de gel voor de veiligheid van onze eigen werknemers, maar leveren het ook gratis aan zorginstellingen in de gemeenten waar onze fabrieken zijn gevestigd”, aldus Jean-Luc Claes, director Legal Department van de Tiense Suikerraffinaderij. De desinfecterende gel wordt geproduceerd op de site van zusterbedrijf BioWanze in het Waalse Hoei (provincie Luik) op basis van bio-ethanol. De gel wordt afgevuld in jerrycans van 10 liter. “Het is een redelijk eenvoudig proces”, zegt Jean-Luc Claes. “Per dag wordt er 1000 liter handgel gebotteld. Intussen draait de Tiense Suikerraffinaderij op volle capaciteit aangezien de vraag naar suiker sinds het begin van de crisis is verdubbeld.”

Verdrievoudiging
Het Gentse zeepbedrijf Christeyns heeft de productie van desinfecterende handgels verdrievoudigd. Christeyns produceert de handgels voornamelijk in een fabriek in het Franse Vertou. Daar wordt nu in plaats van 1.000 ton liefst 3.000 ton per jaar gemaakt. “En nog steeds is de vraag zeker tien keer groter dan wat we kunnen leveren”, zegt algemeen directeur Jef Wittouck. “We hebben extra ploegen ingezet die ook in het weekend werken.” Er is bewust voor gekozen niet te investeren in extra machines. Dat kost niet alleen veel tijd, maar is ook een risico als de pandemie voorbij is en de vraag naar handgels instort. “We hebben dat meegemaakt ten tijde van wat de ‘Mexicaanse griep’ of ‘vogelgriep’ werd genoemd. Na die crisis zaten alle magazijnen vol en was de markt uit balans. Uiteindelijk hebben we zelfs producten moeten vernietigen omdat de houdbaarheidsdatum werd overschreden.”
Mondneusmaskers Al snel na het begin van de coronacrisis waren geen mondneusmaskers (ofwel mondkapjes) meer te krijgen. Dat bracht Haircap in Kruibeke (Oost-Vlaanderen) op een idee. Haircap produceert al 36 jaar wasbare haarnetjes en baardnetjes voor de Europese farmacie en voedingsmiddelenindustrie. Ook levert het bedrijf zeer fijnmazige micromesh netten. Deze worden maakt. “En nog steeds is de vraag zeker tien keer groter dan wat we kunnen leveren”, zegt algemeen directeur Jef Wittouck. “We hebben extra ploegen ingezet die ook in het weekend werken.” Er is bewust voor gekozen niet te investeren in extra machines. Dat kost niet alleen veel tijd, maar is ook een risico als de pandemie voorbij is en de vraag naar handgels instort. “We hebben dat meegemaakt ten tijde van wat de ‘Mexicaanse griep’ of ‘vogelgriep’ werd genoemd. Na die crisis zaten alle magazijnen vol en was de markt uit balans. Uiteindelijk hebben we zelfs producten moeten vernietigen omdat de houdbaarheidsdatum werd overschreden.”

Mondneusmaskers
Al snel na het begin van de coronacrisis waren geen mondneusmaskers (ofwel mondkapjes) meer te krijgen. Dat bracht Haircap in Kruibeke (Oost-Vlaanderen) op een idee. Haircap produceert al 36 jaar wasbare haarnetjes en baardnetjes voor de Europese farmacie en voedingsmiddelenindustrie. Ook levert het bedrijf zeer fijnmazige micromesh netten. Deze worden over bakken gespannen om producten tegen contaminatie te beschermen. Die expertise is gebruikt om in 10 dagen tijd een mondkapje te ontwerpen en te produceren. “De stikplaat, voet, toevoer en geleiding van de industriële naaimachines zijn aangepast voor de doorvoer van draad en elastiek”, aldus Geert Smet van Haircap. “Het nieuwe model mondkapje is direct beschermd door een patent. Inmiddels produceren we 20.000 stuks per dag.”

FFP2-maskers
De coronacrisis heeft bij Lampe Group, producent van filters en technische textiel, de ontwikkeling en productie van mondneusmaskers in een stroomversnelling gebracht. Het bedrijf uit Sneek is hard op weg om haar Puffin-masker te classificeren als een FFP2-masker. Op de website medischtexiel.nl biedt Lampe Group, behalve het Puffin mondneusmasker, ook een chirurgisch mondneusmasker aan. Voor de productie van de mondkapjes heeft Lampe Group geen technische aanpassingen moeten doen. “Het snijden gebeurt met een laser of een curver via een volledig computergestuurde autocad machine”, zegt Joris Lampe, verkoop & marketing manager bij Lampe. “De materialen worden op elkaar gelegd en gaan twee keer door een naaimachine. Dan wordt alles verpakt.” Intussen gaan Lampe Group en haar partners door met het voorbereiden van productie op grote schaal. “We hebben de toezegging op steun van diverse confectie
bedrijven en een grote groep thuiswerkers heeft zich daarnaast beschikbaar gesteld om samen aan de slag te gaan”, zegt Joris Lampe. Ondertussen blijft Lampe haar klanten bedienen met de eigen producten en diensten. “Nieuwe orders worden normaal aangenomen”, zegt Joris Lampe. “Levertijden kunnen wel oplopen en worden in overleg met opdrachtgevers besproken.”

Demonstratietool
Tomra ziet als gevolg van de coronacrisis de vraag in de voedingsmiddelenindustrie naar optische sorteermachines stijgen. “Het is niet meer toegestaan om 10 mensen naast elkaar aan een lopende band te zetten”, zegt Karel Strubbe van Tomra. “Daarom worden sorteerlijnen geautomatiseerd. Daarnaast vindt een verschuiving plaats van horeca naar retail. De toeleveranciers van de retailers hebben het enorm druk en ook dat vraagt om efficiëntere productielijnen. We hebben daarom een virtuele test- en demonstratietool gecreëerd waarmee klanten onze systemen snel kunnen uittesten.”

Warmtesensoren
FLIR introduceert de A400/A700-warmtesensor. De eerste bestellingen zijn voorbehouden aan instellingen die het instrument inzetten als koortsmeter, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De A400/A700 is een vaste camera-oplossing voor bewakingsapparatuur, productielijnen en kritieke infrastructuur.
De configureerbare camerasystemen bieden een nauwkeurige, contactloze temperatuurbewaking voor een breed scala aan disciplines. FLIR levert de A400/A700-camera’s in onder meer de Thermal Smart Sensor-configuratie die wordt aanbevolen voor het meten van verhoogde huidtemperatuur. Daarnaast voert FLIR momenteel bètatests uit voor een geautomatiseerde screening van verhoogde huidtemperatuur, in samenwerking met de Amerikaanse FDA.

Pictogrammen
Veiligheids- en identificatiespecialist Brady Corporation biedt pictogrammen aan om de verspreiding van het coronavirus te helpen stoppen. Iedereen kan de printklare bestanden gratis downloaden van de Brady-websites. Alle aangeboden pictogrammen zijn conform of in lijn met de internationale ISO 7010-norm. Voor bijna alle COVID-19-veiligheidsmaatregelen is een snel herkenbaar symbool voorzien; van handen wassen en afstand houden tot de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen dragen.